Αρχική arrow Νέα arrow Συνέντευξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Μαρίτα Μυρωνάκη
Συνέντευξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Μαρίτα Μυρωνάκη

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «Τόσα χρόνια μια ανάσα»,

Συνέντευξη του  Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Μαρίτα Μυρωνάκη

Μαρίτα: Μαχαιρίτσας, ο ερωτικός, ο επαναστάτης, ο καθημερινός.

O Λαυρέντης μας, αγαπημένος τραγουδιστής του γιού μου και δικός μου, είναι εδώ στο Κέντρο Καρδιάς 95καλώς μας ήρθες.

Λαυρέντης: Καλώς Σας Βρήκα

Μαρίτα: Mας αρέσει που είσαι εδώ μαζί μας στο Κέντρο Καρδιάς. Πως τα πας, τι κάνεις; Εγώ βλέπω ένα Λαυρέντη που δεν σταματάει πουθενά, γεμάτο ενέργεια, δημιουργία, πως τα καταφέρνεις όλα αυτά;

Λαυρέντης: Όντως είμαι σε μια υπερδιέγερση, διαρκείας.

20 χρόνια δεν έχω σταματήσει Χειμώνα – καλοκαίρι ,να παίζω ζωντανά και να κάνω δίσκους.

Μαρίτα: Αυτή η ενέργεια είναι που σε κρατάει σ΄αυτήν την φρεσκάδα

Λαυρέντης: Μάλλον το καλό είναι ότι ενώ , αλλάζουν οι γενιές μπαίνουν καινούργιοι ,πιτσιρικάδες στο τραγούδι , και υπό φυσιολογικές συνθήκες εγώ θα έπρεπε να είχα συνταξιοδοτηθεί. Όχι από μόνος μου από τον κόσμο, Δεν συμβαίνει αυτό.

Μαρίτα .όλο αυτό το υλικό που έχεις στα χέρια μου, Από τους Τερμίτες μέχρι σήμερα είναι ζωντανό έχει την δύναμη και την άνεση ενός νέου επιτυχημένου κύκλου πράγμα που το επιχείρησες και επέτυχε με το cd «20 χρόνια μια ανάσα»,

Λαυρέντης Tο περισσότερο κοινό μου αυτή την στιγμή είναι 16 χρονών, 17, , 20 αυτοί .Όταν βγήκαν τραγούδια Όπως το «μ΄αγαπάς και σ΄αγαπώ» που ήταν το πρώτο τραγούδι μου μετά τους Τερμίτες, δεν είχαν καν γεννηθεί. Είπα λοιπόν θα κάνω ένα best, να δω πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, να δω αξίζουν τον κόπο αυτά που έκανα όλα αυτά τα χρόνια; Κάνω λοιπόν αυτό το «20 χρόνια μια ανάσα», με ένα καινούργιο τραγούδι το οποίο είναι επιτυχία, , και ξαφνικά ξασκάσανε όλα αυτά τα τραγούδια πάλι από την αρχή. Μου έδωσε μία καινούργια δυναμική, μια καινούργια διάθεση, έκανα την ταινία, το «Πεθαίνω για σένα», τις δύο συναυλίες στο Λυκαβυττό, βγήκαν σε τέσσερα cd, και ένα dvd που κυκλοφόρησε από την σειρά που βγάζει η "Real news" η εφημερίδα, και ξαφνικά γίνεται ξανά ένα πράγμα φτου και από την αρχή. Μεταξύ τους είναι και κάποια τραγούδια διάσπαρτα τα οποία ακούγονται πολύ.

Μαρίτα: Έχεις πολύ Περισσότερα τραγούδια που έχω την αίσθηση ότι οφείλεις να τα ξαναφέρεις, είτε μέσω live ηχογραφήσεων, είτε να μπουν σε καινούργια cd, οι παλαιότεροι τα έχουμε συγκεντρωμένα κάπως , αλλά θα το κάνεις για τα νέα παιδιά που τα αγαπάνε το ίδιο δυνατά όπως αγαπηθήκαν και από τα νέα παιδιά εκείνης της εποχής.

Λαυρέντης: Ναι νομίζω ότι, με το « Τόσα χρόνια μια ανάσα», και με αυτό το cd που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα, και μιλάμε για πωλήσεις των 150.000 , σε εποχές που ότι κυκλοφορεί , κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου, είναι μεγάλη υπόθεση. Νομίζω ότι είναι πλήρης η εικόνα μου, τι έχω κάνει αυτά τα χρόνια.

Μαρίτα: Τι καινούργιο μας ετοιμάζεις

Λαυρέντης: Ετοιμάζω ένα προσωπικό δίσκο , ο οποίος σύντομα θα κυκλοφορήσει, και ένα δίσκο σαν συνθέτης πάλι με τον Μπάση, μια άλλη πλευρά μου με τραγούδια για τον Μπάση,

Μαρίτα: Κάνεις καινούργιες δουλειές, γράφεις τραγούδια κάνεις live...

Λαυρέντης: Το live είναι, που σε κρατάει ζωντανό. Η δισκογραφία δεν είναι αυτοσκοπός, με την δισκογραφία δεν ξέρεις πως μπορούν να φτάσουν τα τραγούδια σου στον κόσμο, και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνει κανείς βαρύγδουπα πράγματα, cd των 10 τραγουδιών των 15, ένα τραγούδι μπορεί να κάνεις και αν είναι πολύ καλό να φτάσει στον κόσμο, οπότε είναι αρκετό.

Μαρίτα: Παλιότερα βλέπαμε ότι τα έσοδα του τραγουδιστή ήταν πρώτα από τα cd, και μετά από τις εμφανίσεις, τώρα έχουμε Το αντίστροφο .

Λαυρέντης: Ναι και ξέρεις πιο είναι το πρόβλημα τώρα; Ότι άντε ο τραγουδιστής θα παίξει ζωντανά και θα τα πάρει τα λεφτά, θα ζήσει από αυτό , Τι γίνεται με τον συνθέτη; Με τον στιχουργό; Μιλάμε με τον Ισαάκ, γράφω πολλά τραγούδια με τον Ισαάκ Σούση , και είναι μονίμως σε μία γκρίνια, σε μία επιθετικότητα, και έχει δίκιο. Τώρα ήθελα να κάνω δύο τραγούδια, διασκευασμένα ξένα. Και μου λέει δεν τα κάνω, γιατί ο νόμος λέει ότι τα ποσοστά του τραγουδιού, πάνε στον πρώτο που έχει γράψει τους στίχους, όχι αυτόν που κάνει την μετάφραση, την ελεύθερη απόδοση. Μου λέει το ξέρεις ότι ζω με 2-3 χιλιάδες ευρώ που παίρνω από την ΑΕΠΙ; Και όταν σου λέει ένας άνθρωπος αυτό καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι σκούρα. ένας άνθρωπος που μου έχει κάνει τόσες επιτυχίες και σκέφτομαι και λέω τι θα κάνω τώρα ; θα παίζω κάπου , θα παίρνω μεροκάματο και μόλις τελειώνω θα λέω πήρα ας πούμε Χ ποσό, τα μισά τα βγάζω για να δώσω την Λίνα Δημοπούλου, στον Ισάκ Σούσι, στον Γιάννη Μαύρο, στον Μάνο Ελευθερίου, μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα;

Μαρίτα: Δεν γνωρίζω και η ΑΕΠΙ τι ρόλο παίζει σε αυτά και αν τα μοιράζει σωστά τα χρήμματα.

Λαυρέντης: Η ΑΕΠΙ, μοιράζει χρήμματα, τώρα σωστά ? ας μην το ψάξουμε. Και όταν είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρουν κάποια λεφτά οι άνθρωποι αυτοί, και δεν είναι από τις πωλήσεις, δεν υπάρχουν πωλήσεις, όταν ο δίσκος έχει γίνει χρυσός στις έξι χιλιάδες τι πωλήσεις να μιλάμε.

Μαρίτα: ενώ παλιότερα χτυπούσαμε 200.000, 300.000.

Λαυρέντης: Γι΄αυτό σου λέω ότι αυτό το νούμερο στην «Real news», είναι τρομαχτικό. Διότι όταν ήρθαν και μου είπαν ότι πουλάνε 80.00 και 100.000 και με προσπάθεια αν είναι καλό το υλικό και μου είπαν μπορεί να πάμε στις 150.000, λέω παιδιά τι λέτε τώρα; Υπάρχει τρόπος να φτάσεις σε 150.000 σπίτια; Όπως έφτασε ο Πάριος που έκανε ένα καινούργιο δίσκο από εκεί.

Μαρίτα: Ψάχνετε λοιπόν νέους τρόπους Προώθησης των νέων και παλιών cd,

Λαυρέντης: Ναι Ο επόμενος μπορεί να είναι από τις τσιχλόφουσκες. Θα μασάς μία τσίχλα και θα ακούς ένα τραγούδι.

Μαρίτα: ακούμε το «ο μ΄αγαπάς και σ΄αγαπώ», πες μου αυτό το τραγούδι δεν θα μπορούσε να είχε γραφτεί πριν από δύο μήνες ας πούμε;

Λαυρέντης: Γράφτηκε τότε που έπρεπε να γραφτεί. Περίεργο είναι που έβαλες αυτό τραγούδι τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι τραγούδι αρχής αυτό, είναι το Πρώτο που έκανα μόλις διέλυσαν οι τερμίτες, μόνος μου. είναι ένα σημαδιακό τραγούδι, και να σκεφτείς ότι δεν ακουγόταν πολύ εκείνη την εποχή, βγήκε το ΄89, και δεν είχε πουλήσει τίποτα, είχε πουλήσει μονο 2,500-3000 αντίτυπα. Ήμουν στο όριο να τα παρατήσω.

Μαρίτα: Νομίζω ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία βάλε το σε ένα νέο cd. ο

και είσαι πάλι μαζί με τα κίτρινα ποδήλατα

Λαυρέντης: Ναι με τα «Κίτρινα ποδήλατα» τους αγαπάω πολύ, ξεκίνησαν κοντά μου τα παιδιά αυτά, τους είχα κάνει μία παραγωγή κάποτε, είναι από τα πράγματα που είμαι περήφανος.

Μαρίτα: Είναι 9 χρόνια μαζί σου;

Λαυρέντης: 7 είναι. Δεν ήταν ήμασταν συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα αλλά τώρα ξαναβρεθήκαμε πάλι.

Μαρίτα:Λαυρέντης γράφει κάνει όλα αυτά, και ύστερα τι άλλο κάνει.

Λαυρέντης: Έχω μια κόρη η οποία είναι 16, και την κυνηγάω από πίσω. Δηλαδή κάνω τον ταξιτζή.

Μαρίτα: έρχεται στις συναυλίες σου τώρα ;

Λαυρέντης: Μπα είναι άλλο στυλ. Τώρα αρχίζει και με γουστάρει λίγο.

Μαρίτα: Πολλοί ρωτούσαν αν το κοριτσάκι που μιλάτε στα τερατάκια είναι η κόρη σου.

Λαυρέντης: Όχι αυτά είναι παιδάκια από μία χορωδία.

Μαρίτα: Κάνεις σκέψεις να την δεις τραγουδίστρια;

Λαυρέντης: Ότι θέλει ας κάνει., δεν την βλέπω στα γράμματα, στις τέχνες την βλέπω, ζωγραφίζει πάρα πολύ ωραία, μάλλον πήρε από την μάνα της, της αρέσει πολύ η σκηνογραφία, πήγαμε το καλοκαίρι στην Αγγλία, έψαξε κάτι σχολές εκεί, θα δούμε. Δεν την ρώτησα που την έκανα, οπότε είμαι υποχρεωμένος απέναντί της.

Μαρίτα: Είσαι δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων, πήρες και αυτό το βάπτισμα.

Λαυρέντης: Βγήκα δημοτικός σύμβουλος με τον Χαλβατζή, αλλά δεν μπορούσα να συντονιστώ ,ακόμα και οι δημοτικοί συνδυασμοί έχουν μία κοινή γραμμή, πρέπει να ψηφίζεις ότι σου λένε όλοι. Στην 1η συνεδρίαση που έγινε μου έλεγαν – ξέρω γω- θα ψηφίσουμε εναντίον του γηπέδου του Ολυμπιακού στον Βοτανικό, τους έλεγα εγώ θα ψηφίσω υπέρ, ναι μα υπέρ ψηφίζει ο Κακλαμάνης, και την να κάνω αφού συμφωνώ με τον Κακλαμάνη σε αυτό το θέμα.

Μαρίτα: ο στόχος είναι να εμποδίσουμε τους άλλους να μην κάνουν τίποτα

Λαυρέντης: Ναι, εγώ λοιπόν σκεφτόμενος ότι είναι ένας χώρος σκουπιδαριό στον Βοτανικό, με το να γίνει γήπεδο πιθανόν να αναβαθμιστεί η περιοχή. Σε κάτι τέτοια υπήρχε διαφωνία, οπότε λέω ότι εγώ δεν πρόκειται να φτουρήσω εγώ εδώ πέρα, και επειδή σέβομαι τον τρόπο που βγήκα δημοτικός σύμβουλος, βγήκε με ένα συνδυασμό, πάω και λέω του Χαλβατζή που είναι και φίλος μου και είναι ένα καλό παιδί, Σπύρο δεν μπορώ να ταυτιστώ βάλτε ένα άνθρωπο στην θέση μου , ο οποίος είναι και δικό σας παιδί και μπορεί να είναι και τεχνοκράτης εγώ δεν είμαι, εγώ λειτουργώ με το συναίσθημα και αφήστε με στο καλό. Και έτσι τελείωσε η καριέρα μου, μέσα σε ένα μήνα. Δεν έκανα και τίποτα καμιά προεκλογική, δεν ήξερα ότι και θα βγω, όταν μου είπε ο Χαλβατζής θα έρθεις μαζί μας, είπα έρχομαι για να βοηθήσω τον Σπύρο, που τον αγαπάω , ένας άνθρωπος έντιμος, τον ήξερα από την ΚΝΕ.

Μαρίτα: Δεν βοηθήσεις έτσι να αλλάξει αυτό το περίεργο σκηνικό της πολιτικής σκηνής;

Λαυρέντης: Δεν βοηθάς εσύ να αλλάξει τίποτα. Εσύ βοηθάς να συνειδητοποιεί ο καθένας χωριστά τι μπορεί να αλλάξει ο ίδιος,. Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά της τέχνης, δεν θα βγάλουμε τον κόσμο με τα πολυβόλα στον δρόμο. Αλλά μπορούμε ο καθένας να καλυτερέψει τον εαυτό του. Να σκέφτεται λίγο καλύτερα ο καθένας από μόνος του, και να συμβαίνει αυτό, αυτό έκανε και ο Χατζιδάκις, λέμε ότι ο Χατζιδάκις ήταν δεξιός, πιο αριστερός από όλους ήταν. Χωρίς να είναι αριστερός αριστερός με την σφραγίδα του εργοστασίου.

Μαρίτα: Έγραψε τραγούδια και μαλάκωσε καρδιές και συνειδήσεις.

Λαυρέντης: Η τέχνη είναι για να μαλακώνει την ψυχή, για να οξύνει τον νου. Αν τα κάνεις αυτά τα πράγματα και υπάρχει ένας άνθρωπος που να ωφεληθεί από αυτό τότε νομίζω ότι έχεις κάνει μία ύψιστη πολιτική πράξη.

Μαρίτα:. Υπάρχει κάπου στην σκέψη σου να βάλεις μέσα στην μουσική σου μηνύματα; γύρω από τον πλανήτη και τα προβλήματα του ,

Λαυρέντης: Αισθάνομαι φοβερά λίγος σαν όχημα για μηνύματα τέτοιου είδους,

Μαρίτα: Χρειάζεται μεγάλη ομάδα από την άλλη μεριά όμως λένε ότι σίγουρα ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, φέρνει όμως το μήνυμα της .

Λαυρέντης: Ναι, εδώ κοιτάμε πως θα φτάσει το μήνυμα στον κόσμο έχουμε και αυτό το άγχος. Δεν ξέρω και αν θέλει ο κόσμος, τα παιδιά (τα Κίτρινα ποδήλατα), έκαναν ένα εξαιρετικό δίσκο, το τραγούδι αυτό για την προστασία του πλανήτη, το τι ακούσαν, ότι σφετερίζονται, ότι πιάσαν ένα θέμα που δεν ξέρουν να το πιάσουν, το κάνανε μελό, καταλαβαίνεις τι τραβάς τώρα; Για μένα ο δίσκος είναι πολύ καλός και αυτό το τραγούδι, τους πείραξε;

Μαρίτα: Αν σου ζητήσω μέσα από αυτά τα είκοσι χρόνια δουλειάς να μου φέρεις μνήμες συνεργασίας, που σου έχουν μείνει ιδιαίτερα ποιες θα έλεγες;

Λαυρέντης: Όλες μου έχουν μείνει ιδιαίτερα. Γιατί ήταν συνεργασίες που ήθελα να τις κάνω, πιο πολύ ίσως ο Τσακνής γιατί είναι αδελφικός μου φίλος, και τι νομίζεις ότι έμεινε από αυτήν την ιστορία τελικά; Αυτό σκέφτομαι, έβγαλα πέντε δεκάρες και έζησα την οικογένειά μου, μεγάλωσα την κόρη μου, - καλό είναι αυτό δεν λέω- , αλλά αυτό ήτανε; Πέντε τραγούδια μείνανε και είναι πολύ μεγάλο το νούμερο των πέντε τραγουδιών που λέω, είμαι πολύ περήφανος για αυτό, και δέκα φίλοι.

Μαρίτα: Για αυτό μπορεί να είσαι περήφανος, διάβαζα την συνέντευξη ενός πολύ δημοφιλή καλλιτέχνη, και ξαφνιάστηκα από την μοναξιά που έβγαζε η συνέντευξή του. Ότι όταν κλείνουν τα φώτα είναι ολομόναχος, δεν έχει φίλους, ενώ απεναντίας σε εσένα ξέρω ότι όταν κλείσουν τα φώτα έχεις πολύ καλούς φίλους, για να βρεθείς μαζί τους.

Λαυρέντης: Εντάξει δεν γίναν όλοι φίλοι μου αυτοί που παίξαμε μαζί, αλλά κάποιοι άνθρωποι πραγματικά έγιναν φίλοι μου, και είμαι περήφανος για αυτό.

Μαρίτα: Η Χάρις Κατάκη ήρθε εδώ παρουσιάσε το βιβλίο της , το «Ήμερο φίδι», και ξέρεις πιο τραγούδι έβαλε προκειμένου να δείξει την ανισσοροπία των ερωτικών σχέσεων στην σύγχρονη ζωή; Τον «μικρό Τιτανικό», και είπε δες αυτοί ξεκινάνε μία σχέση από την αρχή γνωρίζοντας ότι είναι μικρός Τιτανικός, βέβαια όταν ακούστηκε το τραγούδι, χειροκροτήθηκε σαν να ΄ταν live, .

Λαυρέντης: Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι ο έρωτας είναι ένα βασικό συστατικό της ζωής, είναι μεγάλη υπόθεση, ο αποτυχημένος έρωτας είναι άστα να πάνε. Που δεν μπορείς να μην υμνήσεις αυτήν την ιστορία, να μην γραφτούν τραγούδια πάνω σε αυτό, βλέπεις ότι έχει παιχτεί ολόκληρος όγκος λογοτεχνίας, μουσικής πάνω σε αυτό.

Μαρίτα: Δεν το έχουμε λύσει το κομμάτι αυτό σωστά, δεν ξέρουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Λαυρέντης: Δεν νομίζω να λυθεί ποτέ. Γιατί οι ορέξεις του ανθρώπου η διάθεση αλλάζει από ώρα σε ώρα. Δύο άνθρωποι δεν είναι ποτέ μία πολιτική οργάνωση. Ένα διάστημα μπορεί να έχουν την ίδια οπτική και να βλέπουν ακριβώς από το ίδιο μάτι, με τα ίδια γυαλιά και κάποια άλλη στιγμή αλλάζει το θέμα.

Μαρίτα: Πάντως την στιγμή της συνάντησης τους είναι κοντά. Από εκεί και ύστερα τα βήματα μπορεί να συγχρονιστούν, ή μπορεί να φύγει ο ένας μπροστά.

Λαυρέντης: Όταν χαλάει η μανέστρα, ο ένας που δεν θέλει να χαλάσει είναι το πρόβλημα.

Μαρίτα: είναι όμως ότι από την αρχή που ξεκινάει μία σχέση δηλώνει κατευθείαν ότι είναι ένας μικρός Τιτανικός. Δεδομένη η καταστροφή.

Λαυρέντης: Ναι , λόγω συνθηκών. Αλλά πάντως νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρό κίνητρο για τους ανθρώπους που γράφουν τραγούδια, άμα δεν υπήρχε αυτό δεν ξέρω τι θα κάναμε.

Μαρίτα: Ξέρεις τι γίνεται όμως έχουν γραφτεί πολύ λιγότερα τραγούδια για την χαρά.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Μα όταν ο έρωτας είναι σε καλή φάση, θες να τον ζήσεις δεν σε ενδιαφέρει να τον τραγουδήσεις. Η ανάγκη του να τον κάνεις τραγούδι, είναι να το κάνεις μοιρολόι. Αυτό γίνεται τραγούδι. η καλή η στιγμή η ωραία, δεν θες να δεις κανένα , δεν θες να το μοιραστείς. Όταν είναι τόσο μεγάλη η ευτυχία που δεν μπορείς να την αντέξεις μπορεί να θέλεις να την μοιραστείς, τον πόνο όμως δεν μπορείς να τον αντέξεις μόνος σου.

Μαρίτα: Ίσως να είναι αυτό που κάνει τον κόσμο σε στιγμές πόνου να δημιουργεί περισσότερα πράγματα. Αλλά με αυτήν την λογική όλοι αυτοί που γράφουν τραγούδια πρέπει να είναι οι απόλυτα πονεμένοι άνθρωποι.

Λαυρέντης: Yπάρχουν και κάποιες στιγμές απόλυτης χαράς που θέλεις να τις βγάλεις, αλλά συνήθως αυτά είναι τα τραγούδια που ακούγονται.

Μαρίτα: Λαυρέντη αν σου έλεγε κάποιος να ξεχωρίσεις ένα τραγούδι από όλα αυτά που έχεις πει ως τώρα, πιο θα ήταν;

Λαυρέντης: Το σπουδαιότερο τραγούδι μου είναι το «Πόσο σε θέλω», δεν το συζητάω καν. δεν έχει να κάνει ούτε με τεχνικής φύσεως πράγματα , δεν μπορώ να το στοιχειοθετήσω και να το παγιώσω, γιατί είναι, γιατί έτσι μου αρέσει εμένα.

Μαρίτα: όταν επιλέγουμε ένα τραγούδι κολλάμε σ αυτό είναι γιατί μας ξυπνάει δικές μας εικόνες, σταματάμε πια να λέμε αχ τι θέλει να πει εδώ μέσα ο Λαυρέντης, αλλά τι θέλω να πω εγώ, στον εαυτό μου μέσα από αυτό το τραγούδι. Είναι τότε που το κάνεις δικό σου.

Λαυρέντης: Έτσι αξίζει κιόλας, Και με όλες τις μορφές, είτε μουσική είναι, είτε ζωγραφική, ακόμα και ο κινηματογράφος που σου δείχνει ξεκάθαρα την ζωή κάποιου , αν δεν ταυτιστείς με αυτόν δεν γίνεται. Πόσο μάλλον με το τραγούδι, ή με το βιβλίο που αφήνεται ελεύθερο το μυαλό να λειτουργήσει όπως θέλει.

Λαυρέντης: Nα χαιρετήσω και τους φίλους ακροατές του Κέντρου Καρδιάς . Σας ευχαριστώ πολύ.

 
Κέντρο Καρδιάς 95 FM - Αρχική Σελίδα