Αρχική arrow Νέα arrow Μπαμπανιάρης Βασίλης - Συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη
Μπαμπανιάρης Βασίλης - Συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη

 

Μαρίτα: Βασίλη καλή σου μέρα

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Καλημέρα στο Ηράκλειο.

Μαρίτα: Μας έδωσες μια υπέροχη δουλειά και εμείς έτσι εντελώς αυθόρμητα μόλις ακούσαμε το «Μονόγραμμα», είπαμε ναι, αυτό είναι το τραγούδι της εβδομάδας.

 

Μαρίτα:. Μεγάλωσες στο Λουτράκι Κορινθίας πες μας για σένα .

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Μεγάλωσα σε ένα χωριό έξω από του Λουτράκι Κορινθίας, και έμεινα εκεί μέχρι τα 18 μου, όπου ανέβηκα μετά Αθήνα για μουσικές σπουδές και παρέμεινα τελικά Αθήνα.

 

Μαρίτα Το «Μονόγραμμα» είναι ο τίτλος της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς κι ένα τραγούδι που έχει αρχίσει να σημειώνει επιτυχία.

Από πού αντλείς έμπνευση και τι είναι πιο σημαντικό, η μουσική ή ο στίχος για ένα καλό τραγούδι ;

 

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Σα μουσικός αλλά και σαν άνθρωπος αρκετά τυχερός να νιώθει την ευλογία της έμπνευσης του στίχου, δε θα μπορούσα ποτέ να διαχωρίσω τα δύο κύρια συστατικά ενός καλού τραγουδιού…

Θεωρώ πως αυτό που κάνει τελικά ένα τραγούδι καλό, είναι η αμεσότητα τόσο του στίχου όσο και της μουσικής, η δυνατότητά να του να «μιλάει» στην ψυχή εκείνου που το ακούει…

 

Μαρίτα Ρομαντικός ή επαναστάτης; Τι από τα δύο σε οδήγησε στη μουσική και στο τραγούδι ;

 

 Μπαμπανιάρης Βασίλης.: Ρομαντικός επαναστάτης θα έλεγα… Η αίσθηση πως υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος και η πεποίθηση πως μπορούμε να τον βρούμε αν κοιτάξουμε τα πράγματα διαφορετικά Ήμουν πολύ μικρός όταν ξεκίνησε η επαφή μου με τη μουσική (από τη φιλαρμονική Λουτρακίου στο οποίο μεγάλωσα), τόσο που κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν εγώ διάλεξα τη μουσική ή αυτή εμένα… Νομίζω τελικά πως μάλλον εκείνη σε επιλέγει, όπως και ο στίχος… Εσύ δεν έχεις παρά να εκφράσεις με όσα μέσα διαθέτεις, αυτό που σου ζητάει να εκφραστεί.

 

Μαρίτα Στο «Μονόγραμμα», έγραψες τους στίχους  ,την μουσική, τραγουδάς.

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Σε  δύο  δεν έχω γράψει εγώ τους στίχους.

Την μουσική την έχω γράψει μαζί με το συνοδοιπόρο Γιάννη Μπάκουλη, κατά τα άλλα ναι, είναι δική μου δουλειά,

Μαρίτα: Είναι από παλιά στο συρτάρι μέσα, που ψάχνανε την ευκαιρία να βγουν στο αέρα.

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Ναι είναι τραγούδια δέκα ετών περίπου Ψάχνανε την στιγμή και την ευκαιρία και τελικά την βρήκανε.

Μαρίτα:  Τώρα τι ετοιμάζεις ;

Μαρίτα Πως θα στηθεί το σκηνικό του καλοκαιριού σου? θα ξεκινήσεις μόνος σου ή με μια ομάδα;

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Σίγουρα χρειάζεσαι συνεργάτες για ότι κάνεις , είναι δύσκολο να κάνεις κάτι μόνος σου, αλλά και το να βρεις από την άλλη συνεργάτες που να σκέφτονται σαν εσένα, δεν είναι εύκολο. Οπότε θα ξεκινήσω , έστω και μόνος μου- θα ξεκινήσω.

Ξεκινάω λοιπόν live εμφανίσεις στην επαρχία, και δες  ενώ βγήκε το cd αυτό, ξαφνικά άρχισα να γράφω καινούργια τραγούδια από το πουθενά.

Μαρίτα: Έτσι είναι αυτό , όταν κανείς το πρώτο βήμα ο δρόμος ανοίγεται μπροστά σου Είσαι μουσικός πολλά χρόνια, έχεις σπουδάσει ηλεκτρική κιθάρα, κλασσική κιθάρα. Το καλλιτεχνικό στερέωμα , είναι δύσκολο κομμάτι, έχει ανταγωνισμό, δυσκολίες………

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε, το θέμα είναι πόσο πιστεύεις εσύ, σε αυτό που θέλεις να κάνεις πόσο πιστεύεις τα όνειρά σου, και τι θυσίες θα κάνεις

Μαρίτα: τελικά, για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Έχει ένα κόστος αυτό. Ήταν πολλές οι δυσκολίες για να φτάσεις σε αυτό το πρώτο σημείο

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Κοιτάξτε δυσκολίες υπάρχουν πάντα, αλλά όταν είσαι μέσα σε αυτό, δεν το βλέπεις σαν δυσκολίες, το βλέπεις σαν κάτι που θελεις να ξεπεράσεις να αποδείξεις στο εαυτό σου πράγματα, και,  να κάνεις πραγματικότητα αυτό που θες.

Μαρίτα: Να είσαι εστιασμένος στο στόχο, και όχι στα  εμπόδια που εμφανίζονται .

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Ακριβώς, να κοιτάς μπροστά με αισιοδοξία, ότι και να σου συμβαίνει.

Μαρίτα:. cd σχεδόν ελάχιστα αγοράζονται , προσφέρονται  μέσα από εφημερίδες, το internet.βλέπεις οι συναυλίες και οι ζωντανές εμφανίσεις καθορίζουν τώρα το παιχνίδι

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Ακριβώς. ότι και να συμβεί με την τεχνολογία και με τις δισκογραφικές και όλα αυτά, η ζωντανή εμφάνιση θα παραμείνει ζωντανή.

Μαρίτα:Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο τραγουδοποιό σήμερα να μπει στη δισκογραφία;

Μπαμπανιάρης Βασίλης Όχι περισσότερο από άλλες εποχές. Σίγουρα η προσφορά είναι πολύ αυξημένη πλέον, οι δισκογραφικές εταιρίες ανοίγουν πολύ δύσκολα τις πόρτες τους σε νέους ανθρώπους και η μουσική διατίθεται δωρεάν οπότε το κέρδος που έχει μειωθεί, μειώνει αυτόματα και τις ευκαιρίες που δίνονται. Όμως και οι δυνατότητες για άμεση επικοινωνία με τον κόσμο χωρίς μεσάζοντες έχουν αυξηθεί εξίσου σημαντικά! Το internet, τα μηχανικά μέσα εύκολης σχετικά δημιουργίας cd και γενικότερα η αμεσότητα που μπορείς να έχεις πλέον με το κοινό, είναι πιστεύω εξισορροπιστικός παράγοντας στις όποιες δυσκολίες…

Μαρίτα: Τι συμβουλεύεις τους νέους δημιουργούς που έχουν όνειρα όπως εσύ;

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Να τα κυνηγούν μέχρι να τα πετύχουν!

Με ηθική και συνείδηση, πίστη στον εαυτό τους και ουσιαστική αυτοκριτική!

Μαρίτα:Τι ζητάς απΆτον κόσμο και κυρίως από τον εαυτό σου, τώρα που έχεις αρχίσει να γίνεσαι αναγνωρίσιμος ;

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Από τον κόσμο δε ζητώ, εύχομαι μόνο τα τραγούδια μου να έχουν κάτι να του πουν . Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν καλλιτέχνη, έναν δημιουργό! Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσει να γράφει, να συνεχίσει να φτιάχνει μουσικές και στίχους, με την ελπίδα πώς πάντα θα βρίσκει συμμάχους σΆαυτή την αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου.. Και αυτό ζητώ από τον εαυτό μου… Να μην σταματήσει ποτέ αυτή την προσπάθεια!

Μαρίτα: υπάρχει κάποια μούσα, κάποια πηγή έμπνευσης; Τα τραγούδια σου πως γεννιούνται;

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Πηγή έμπνευσης μπορείς να βρεις σε πολλά πράγματα, πάντα θα υπάρχει μια μούσα.

Μαρίτα: Η μούσα δεν είναι ανάγκη να είναι μια γυναίκα.

Βασίλης: Εννοείται.

Μαρίτα: Μπορεί να είναι και μία σκηνή στο δρόμο.

Βασίλης: Ακριβώς, μια στιγμή που δεν κατάλαβε κανείς ότι συνέβη, και τελικά αυτός είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη πιστεύω. Να μπορεί να αποτυπώσει σε νότες , σε στίχους ,σε μελωδία μία μικρή λεπτομέρεια, που σκέφτεται, που βλέπει μπροστά του.

Μαρίτα: αυτή η εποχή δίνει πολλά τέτοια ερεθίσματα, για να γράψει κανείς τραγούδια. πιστεύουμε στους νέους καλλιτέχνες, νοιώθουμε ότι μπορούν να βγάλουν τις πραγματικές ανησυχίες που υπάρχουν, Θα ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να γράψετε στίχους και μουσικές που θα ενώσουν τους νέους σε ένα πιο όμορφο όραμα.

Βασίλης: Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη.

Μαρίτα: Εσύ τουλάχιστον μας το δίνεις με όλα αυτά τα τραγούδια που μας πρόσφερες.

Μαρίτα: Το καλοκαίρι να έρθεις στην Κρήτη, να σε γνωρίσουμε από κοντά,.

Μπαμπανιάρης Βασίλης: Εννοείται το θέλω πάρα πολύ. Την αγαπάω πάρα πολύ την Κρήτη έχω περάσει πάρα πολύ όμορφές στιγμές εκεί.

Μαρίτα: Να σου ευχηθούμε καλή συνέχεια.

 

 

 

 
Κέντρο Καρδιάς 95 FM - Αρχική Σελίδα