Αρχική arrow Νέα arrow Φωτεινή Δάρρα συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη
Φωτεινή Δάρρα συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη
 

        

25 Ιουλίου 2011   

Δάρρα Φωτεινή: Έχω έρθει αρκετές φορές, όχι μόνο για δουλειά αλλά γιατί έχω αγαπημένους φίλους, αγαπώ πάρα πολύ την Κρήτη.
Δάρρα Φωτεινή: Φαντάζομαι ότι όλοι οι καλλιτέχνες που έρχονται θα σας το λένε ότι αγαπάνε την Κρήτη και είναι αλήθεια, γιατί είναι ένας πάρα πολύ όμορφος τόπος, και σου δίνει πάρα πολλές διεξόδους όσον αφορά το τοπίο, οι άνθρωποι είστε πάρα πολύ φιλικοί, και φιλόξενοι, και νομίζω κανείς περνάει πολύ ωραία στην Κρήτη.
Μαρίτα: Εκ μέρους όλων των Κρητικών τα δέχομαι όλα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γεννήθηκες στην Ζάκυνθο, έφυγες νωρίς από εκεί;
Δάρρα Φωτεινή: Ναι, έφυγα νωρίς, έφυγα σχεδόν αμέσως γιατί ο πατέρας μου ήταν οδηγός, τώρα είναι συνταξιούχος, δούλευε στην Λιβύη. Οπότε ταξίδεψα στην ανατολή σαράντα ημερών ,όπου η αδερφή μου που ήταν μικρό κορίτσι με έδειχνε στο port bebe, και με σύστηνε από εδώ η αδερφή μου. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι αυτό. Μετά γυρίσαμε στην Αθήνα, αλλά όλα τα καλοκαίρια, όλες τις γιορτές, γυρίζαμε στην Ζάκυνθο.
Μαρίτα: Η Ζάκυνθος έχει μία μελωδικότητα, έχει τη μουσική στο  αίμα της  , έτσι την θεωρεί    όλοι η Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι και έτσι να είναι ένας μύθος.
Δάρρα Φωτεινή: Είναι έτσι, έχουν μια καλλιτεχνική φλέβα όλοι.
Μαρίτα: Η χροιά της φωνής των ανθρώπων εκεί «τραγουδάει».
Δάρρα Φωτεινή: Ναι, οι περισσότεροι τραγουδούν, παίζουν κιθάρα, μαθαίνουν από μόνοι τους, υπάρχουν πολλές μπάντες, όπως υπάρχουν και στην Κέρκυρα.
Μαρίτα; Έχεις κάνει συναυλία στην Ζάκυνθο;
Δάρρα Φωτεινή: Πέρυσι  πρώτη φορά και φέτος.12/08 
Μαρίτα: Είναι συγκινητικό και για σένα φαντάζομαι.
Δάρρα Φωτεινή: Ναι  πολύ. ήθελα πάρα πολύ να τραγουδήσω στο νησί μου, και πιστέψτε με είχα  μεγάλο τρακ, γιατί όταν τραγουδάς στον τόπο σου, για τους ανθρώπους που είναι συντοπίτες σου, νομίζω ότι εκεί έχεις μεγαλύτερη ή ίδια συγκίνηση  με το να τραγουδάς στο πιο  μεγάλο και σημαντικό χώρο του κόσμου.
Μαρίτα: Μου αρέσει αυτό το φάσμα που έχεις. Από το μέγαρο μουσικής , και από λαμπερές σκηνές , που έχουν μία αίγλη , μία γοητεία, φαίνονται και λίγο απρόσιτα σε πολλούς καλλιτέχνες. Και εσύ ήσουν εκεί, την ίδια στιγμή και με την ίδια αγάπη να πηγαίνεις και στο γλυκύτατο απλό νησάκι της Ζακύνθου.
Δάρρα Φωτεινή: Για μένα είναι το ίδιο, ίδια η συγκίνηση του αισθάνομαι, είτε βρίσκομαι σε έναν χώρο γνώριμο μικρό, είτε τραγουδήσω για τριάντα άτομα, είτε τραγουδήσω για χίλια άτομα.
Μαρίτα: Αυτή είναι η ευθύνη του καλλιτέχνη τελικά και η χαρά
Δάρρα Φωτεινή: Είναι η χαρά που σου δίνει αυτό που κάνεις, όχι η ευθύνη.
Μαρίτα: θα τραγουδήσεις  ο καλλιτέχνης πραγματικά με την ίδια αγάπη για τον ένα και για τις χιλιάδες.
Δάρρα Φωτεινή: Να σας πω ότι όταν είναι λίγοι οι ακροατές ίσως και να αγχώνομαι και λίγο περισσότερο. Γιατί βλέπω τα πρόσωπά τους, βλέπω τις αντιδράσεις τους.
Μαρίτα: Η Φωτεινή Δάρρα τραγουδίστρια και ηθοποιός, συναγωνίζονται ή ανταγωνίζονται το ένα το άλλο  ; Με την ίδια χαρά που θα τραγουδήσεις ένα τραγούδι θα παίξεις και ένα ρόλο; Αν σου έλεγαν ή θα παίξεις ή θα τραγουδήσεις σε αυτόν το συγκεκριμένο χώρο τι θα έλεγες;
Δάρρα Φωτεινή: Θα έλεγα να τραγουδήσω. Διότι όταν τραγουδώ δεν μου λείπει η υποκριτική, υπάρχει μέσα στο τραγούδι.
Μαρίτα: Λένε ότι ο ηθοποιός βγάζει  το τραγούδι με περισσότερη εκφραστικότητα το κάνει αληθινό  .
Δάρρα Φωτεινή: Η έκφραση μπράβο, όχι η υποκριτική, η υποκριτική έχει λίγο ένα ψέμα. Δεν μιλάμε για ψέμα, όταν πρόκειται για τραγούδι, είσαι ο εαυτός σου δεν παίζεις κάποιον ρόλο, αυτό θέλει αλήθεια, θέλει ειλικρίνεια, και θέλει και πολύ πάθος, ου ούτως ή άλλως όλες οι τέχνες χρειάζονται.
Μαρίτα: Ο στιχουργός , συνθέτης είναι εκείνοι που δημιουργούν ,που γεννούν το τραγούδι ,η τραγουδίστρια το «τίκτει» αφού και εκείνη το κάνει δικό της  μας το παραδίδει τότε παίρνει τον δρόμο του  
Δάρρα Φωτεινή: Ναι αφού το κάνεις δικό σου, το προσφέρεις σαν ένα δώρο στον κόσμο, γιατί τα τραγούδια είναι όλων μας.
Μαρίτα: Μια γλυκιά , τρυφερή φωνούλα. Ξέρεις πως σε νοιώθω πολλές φορές; Σαν μια μαμά που νανουρίζει μωρό. Βγάζει την γλύκα και την μελωδία.
Δάρρα Φωτεινή: Τι ωραίο αυτό που είπατε.
Μαρίτα: Είδες λοιπόν πως δεν είναι τυχαίο που καλέσανε εσένα να τραγουδήσεις στο «χαμόγελο του παιδιού», πέρυσι το καλοκαίρι εδώ
Δάρρα Φωτεινή: Νιώθω πολύ όμορφα όταν κάνω πράγματα που    συνδέονται με παιδιά
Μαρίτα: Έχεις τραγουδήσει σε πάρα πολλά αξιόλογα σημεία, που γραφούν  καλλιτεχνική  ιστορία , ποιο  θα ξεχωρίζεις ; 
Δάρρα Φωτεινή: Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς, και αυτό γιατί όπως σας είπα και προηγουμένως όλοι οι χώροι στους οποίους έχω βρεθεί και έχω τραγουδήσει σημαίνουν κάτι για μένα. Έχουν να κάνουν με την περίοδο που διανύεις σαν άνθρωπος, σου θυμίζουν καταστάσεις που βιώνεις την ίδια εποχή που κάνεις την συναυλία, Έκανα μια συναυλία στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης το στις 13 Ιουνίου 2009 ήταν πολύ σημαντική για τους Έλληνες εκδήλωση , έγινε εκεί ήταν η πρώτη φορά που επίσημα δόθηκε αυτός ο χώρος στους Έλληνες από το 1453, από την άλωση δηλαδή. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό αυτό που συνέβη  ,
Μαρίτα: Να λοιπόν που το τραγούδι, η μουσική μας ενώνουν και όχι μας χωρίζουν. Και μπορούμε να βρούμε τι μας ενώνει.
Δάρρα Φωτεινή: Σίγουρα μέσα από την μουσική νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε,  που ίσως με άλλους τρόπους δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους λαούς, μέσα από την μουσική ίσως να μπορέσουμε να τον βρούμε αυτόν τον τρόπο.
Μαρίτα: Η  Φωτεινή Δάρρα  στα Αρίων με το τραγούδι  «Λένη»,  το «Φεύγα» , τις «Μάγγισες της Σμύρνης». Το βραβείο από τον συγκεκριμένο θεσμό,  τι σου λέει
Δάρρα Φωτεινή: Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό, ότι άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο  , βράβευσαν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τόσες φορές και εμένα ξεχωριστά, και σημαίνει τόσα πολλά γιατί το να σε αναγνωρίζουν μέσα από τον χώρο σου….
Μαρίτα: Είναι η αποδοχή.
Δάρρα Φωτεινή: Είναι η αποδοχή πάρα πολύ μεγάλη, είναι ένα ακόμα συν δηλαδή. Γιατί η μεγαλύτερη αποδοχή είναι η αποδοχή του κόσμου, αλλά οι άνθρωποι που είναι μέσα στον χώρο αυτόν που είναι οι άνθρωποι της δουλειάς σου. Είναι πάρα πολύ όμορφο να νοιώθεις ότι σε αποδέχονται, και στο δίνουν αυτό έμπρακτα.
Μαρίτα: στο καλλιτεχνικό σου ημερολόγιο πολλά ενδιαφέροντα καταγράφονται Στις  5 Απριλίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στηρίζοντας το έργο του Συλλόγου Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Αγ. Ανάργυροι”πιο πριν στο Half Note “The jazz side of the moon” στο Παλλάς με τα τραγούδια του Έρωτα και της Αμαρτίας      
Όλα τόσο όμορφα 
Δάρρα Φωτεινή: αγαπάω την δουλειά μου, μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω, που δεν σκέφτομαι τώρα θα τρέχω , θα κάνω, μ΄αρέσει.!

Μαρίτα: Τρέχει το νερό»,λες στο τραγούδι
Δάρρα Φωτεινή: «Τρέχει το νερό», που λένε οι περισσότεροι. Μια φορά ήμουν στα Κύθηρα και ήταν η εποχή που μόλις είχε γίνει πολύ μεγάλη επιτυχία το τραγούδι αυτό, παιζότανε από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και παιζότανε και από την τηλεόραση κάθε εβδομάδα, ήμουν λοιπόν στα Κύθηρα και ξαφνικά ακούω στο ραδιόφωνο το τραγούδι. Και χαιρόμουν πάρα πολύ που το ακούω και στα Κύθηρα το τραγούδι, «τρέχει, τρέχει το νερό», περιμένω να ακούσω και το υπόλοιπο σταματάει το τραγούδι, και λέει «αν έχετε πρόβλημα με τα υδραυλικά σας παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλέφωνο τάδε!», έγινα διαφήμιση και για τα υδραυλικά.
Μαρίτα: Αυτό ήταν η απόλυτη προσγείωση, μάλλον «υπογείωση. »
Δάρρα Φωτεινή: Νίκος Γκάτσος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και εγώ με την μικρή Δήμητρα να είμαστε διαφήμιση για τα υδραυλικά. Χαίρομαι που φανήκαμε και χρήσιμοι βεβαίως!
Μαρίτα: «Ήσουν άνεμος και έγινες μοίρα», πόσο πιστεύει στην μοίρα η Φωτεινή Δάρρα; Πιστεύεις ότι από μοίρα βρέθηκες στην μουσική, ή ήταν μια καλή τύχη με την καλή έννοια και η πολλή δουλειά;
Δάρρα Φωτεινή: Πιστεύω σε αυτό που λένε όταν θέλει πολύ κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το βιώσεις. Άρα λοιπόν η μοίρα δεν φτάνει από μόνη της. Δεν νομίζω ότι η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένη και αν εμείς δεν κουνήσουμε το δακτυλάκι μας, ξαφνικά θα μας έρθει ο θησαυρός όλου του κόσμου. Θεωρώ ότι και εμείς πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια μας μέσα στην ζωή. Και έτσι λειτουργώ κάνω την προσπάθειά μου, πιστεύω βεβαίως στις ευτυχής συγκυρίες.
Μαρίτα: Πιστεύεις ότι και η μοίρα είναι το αποτέλεσμα των αρνητικών ή των θετικών σκέψεών μας;
Δάρρα Φωτεινή: Ναι βεβαίως, πιστεύω πάρα πολύ στην θετική ενέργεια, πάρα πολύ ότι όταν άνθρωπος βλέπει την ζωή θετικά, τα πράγματα, η εικόνα της ζωής που μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για έναν απαισιόδοξο άνθρωπο, να μεταστραφεί , να αλλάξει και να γίνει πολύ θετική. Πιστεύω πάρα πολύ στην αισιοδοξία των ανθρώπων, δεν είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος, γιατί είμαι τελειομανής και έχω δυσκολία στο να είμαι αισιόδοξη. Πάντα φοβάμαι ότι κάτι δεν θα πάει καλά, αγχώνομαι πολύ, αλλά παρόλα αυτά μου αρέσει να είμαι δίπλα σε αισιόδοξους ανθρώπους και έχω την μεγάλη ευτυχία, να βρίσκομαι δίπλα σε αισιόδοξους ανθρώπους,
.
Μαρίτα:. θα ευχηθούμε στην Φωτεινή Δάρρα να μας δώσει όμορφές καινούργιες δουλείες, σίγουρα θα ετοιμάζεις πράγματα.
Δάρρα Φωτεινή: Πάντα υπάρχει κάτι που ετοιμάζω γιατί θέλω να βρίσκομαι συνέχεια σε διαδικασία δημιουργίας. Αλλά και σε σας να ευχηθώ κάθε επιτυχία, όχι μόνο στο έργο σας ως παραγωγός,  όχι μόνο στο έργο σας ως δημοσιογράφο, αλλά στο έργο το συγγραφικό σου
Μαρίτα: Nα είσαι καλά, Φίλες και φίλοι που Κέντρου Καρδιάς 95 , να ευχηθούμε σε όλους ένα υπέροχο μεσημέρι, ένα όμορφο απόγευμα, μια θετική ενέργεια να σας τριγυρνάει και να σας βοηθάει να προχωράτε την ζωή σας. Από την Μαρίτα Μυρωνάκη και το Κέντρο Καρδιάς στους 95 να είστε πάντα καλά!

 
Κέντρο Καρδιάς 95 FM - Αρχική Σελίδα