Αρχική arrow Νέα arrow Σταμάτης Κραουνάκης συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη
Σταμάτης Κραουνάκης συνέντευξη στην Μαρίτα Μυρωνάκη
Σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978, υπογράφοντας τη μουσική στον δίσκο Το σπίτι του Αγαμέμνονα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση Βαριέμαι (1977). Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφοντας τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Καρπός της συνεργασίας τους είναι ο μεγαλύτερος όγκος του συνολικού του έργου, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο την κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Οκτώβριος 1985), ενώ ταυτόχρονα εκτινάχθηκε και η καλλιτεχνική πορεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Έκτοτε συνεργάστηκε με μια σειρά από μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού (ενδεικτικά: Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη κλπ.), ενώ ανέδειξε και προώθησε ο ίδιος νέους καλλιτέχνες (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κλπ.)
60 προσωπικοί δίσκοι και 14 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών Μουσική για 20 παραστάσεις και 1 για παράσταση μπαλέτου Μουσική για 54 παραστάσεις (31 σύγχρονου θεάτρου, 9 επιθεωρήσεις, 8 αρχαίου δράματος, 6 παιδικού θεάτρου) Μουσική για 4 ταινίες Μουσική για 6 σίριαλΜαρίτα : Με τα τραγούδια σας  μπαίνετε  κατευθείαν στην καρδιά όλων μας,  περνάμε  καλά μαζί σας …..μάς βάζετε σε όμορφες μουσικές  περιπέτειες ….
Σταμάτης: Μ’ αρέσει αυτό ,περνάω κι εγώ μερικές… (μουσικές  περιπέτειες)


Μαρίτα: Τα τραγούδια σας είναι ερωτικά, οργισμένα, σατυρικά, αμφισβητούν και συμφιλιώνουν…   ταυτιζόμαστε με αυτά. ..
Σταμάτης: Αυτό είναι το θέμα.
               
Μαρίτα : Έχετε γνωρίσει τεράστια επιτυχία με τη μουσική σας στον κινηματογράφο ,στην τηλεόραση, στο θέατρο (δοκιμάζοντας μάλιστα καινούργιες τεχνικές),γράφετε στίχους, έχετε  μελοποιήσει κλασικά κείμενα ,αναδείξατε καινούργιες   φωνές  είχατε και έχετε εκπληκτικές συνεργασίες τόση δημιουργική  ενέργεια ποια η πηγή της ;
Σταμάτης: Η συνείδηση της αποστολής μου ,είμαι εδώ για να κάνω αυτό που κάνω. Η ζωή ,οι άνθρωποι, οι συγκρούσεις τους, τα μάτια, ο έρωτας, η απώλεια…να οι πηγές μου.
  
Μαρίτα :Είστε  τρεις  δεκαετίες στο τραγούδι. Αυτός ο πρώτος ενθουσιασμός υπάρχει ή όλα μοιάζουν πιο συνηθισμένα ποια είναι τα σημερινά συναισθήματα;
Σταμάτης: Πάντα βλέπω μια καινούργια γη, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, αγαπώ πολύ την πατρίδα  μου, τους ανθρώπους της, το θέατρο ,τους συγγραφείς, τα παιδιά, τους νέους συνεργάτες κάθε φορά. Το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ , επίσης δε με νοιάζει η δημοσιότητα, τα λεφτά, τα πλούτη, η επίδειξη΄ με νοιάζει να κάνω τη δουλειά μου όπως θέλω.

Μαρίτα :Όταν ηχογραφείτε τι σκέπτεστε; Αγωνιάτε για την πορεία των τραγουδιών; 
Σταμάτης: Σκέπτομαι ότι αφήνω μια χαραγματιά για πάντα άρα να είμαι καθαρός σ’αυτό που νιώθω .Μετά έρχονται όλα μόνα τους.
Μαρίτα :Ο Σταμάτης  Κραουνάκης  γεμίζει το θέατρο τραγούδια μα κάνει και τα τραγούδια θεατρική παράσταση. Χρησιμοποιήσατε τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου ωραία σκέψη πως ήρθε  …
Σταμάτης: Οι δάσκαλοί μου … ο Βουτσινάς μου έδειξε το δρόμο τον ρούφηξα ,η Νικολακοπούλου  με φώτισε με το σπάνιο λόγο της και υπέροχες φωνές μου έδωσαν το ταλέντο τους απλόχερα.
Μαρίτα :Χρησιμοποιώντας τον τίτλο του αγαπημένου τραγουδιού <<Ανθρώπων έργα >>θα ρωτήσω Ανθρώπων έργα ή των καιρών σημάδια για ό,τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή;  
Σταμάτης: Αφήσαμε άθλιους ανθρώπους να ορίζουν τις τύχες της χώρας.

Μαρίτα :Σήμερα με διαφορετικά  πολιτιστικά και πολιτικά δεδομένα τι είδους  μουσική ανατροπή θα επιθυμούσατε να κάνετε;
Σταμάτης: Αυτό με απασχολεί και μένα. Διαβάζω, ακούω συνέχεια αφήνω να μιλάνε οι δυνάμεις μέσα μου.
 
Μαρίτα :Τί είναι εκείνο που σας έχει  δώσει περισσότερη συγκίνηση όλο αυτό το διάστημα μέσα στην επαγγελματική σας καριέρα;
Σταμάτης: Η στιγμή που αγαπιέμαι με το κοινό της μιας βραδιάς.

Μαρίτα :Τι σας ενοχλεί ;
Σταμάτης: Η αναίδεια, η αχαριστία ,η θρασύτητα.

Μαρίτα :Σας  βλέπουμε   λίγο στα ΜΜΕ,   είναι επιλογή .Τι  ρόλο παίζουν για εσάς όλα αυτά , είστε έξω από αυτά;
Σταμάτης: Καθόλου. Είμαι απολύτως μέσα και τα χρησιμοποιώ όσο με χρησιμοποιούν .Τόσο όσο…
Μαρίτα :Πριν λίγα χρόνια διοργανώσατε σεμινάριο ερμηνείας τραγουδιού στα Υακίνθεια του Δήμου Ανωγείων. Νέοι καλλιτέχνες σίγουρα θα πήραν πολλά από αυτό το σεμινάριο. Έχετε κάνει και άλλα τέτοια  συνεχίζετε; 
Σταμάτης: Γεννήθηκαν οι φωνές του Νότου όπως και η Σπείρα έτσι όπως και η τωρινή ομάδα του Αριστοφάνη.

Μαρίτα :Σας ενώνει κάτι ιδιαίτερο  με την Κρήτη;
Σταμάτης: Οι δυο παππούδες μου ,ο Σταμάτης και ο Γιώργης το Νίππος του Αποκόρωνα που έκανα τα παιδικά μου καλοκαίρια , οι περιπέτειές μου στα Χανιά στις αρχές του 80’ με το χανιώτικο εργαστήρι τώρα οι φωνές του Νότου τους αγαπώ πολύ.

Μαρίτα :Τι μας ετοιμάζετε να απολαύσουμε στην παράστασή σας στο Ηράκλειο;
Σταμάτης: Μια εκδρομή μέσα στα χρόνια με ό,τι μας πήγε παρέα από το 80’ μέχρι τώρα. Φιλιά!

 
 
Κέντρο Καρδιάς 95 FM - Αρχική Σελίδα